Wednesday 31 March 2010

Wesołych Świąt! / Happy Easter!

to już ostatni przedświąteczny kram z pomysłami. tym razem kilka fotopocztówek z jajkiem w roli głównej, wszak ono będzie królować przez nadchodzące dni w żurkach, sernikach, mazurkach, babach, keksach, sałatkach i oczywiście sauté lub pod majonezową pierzynką. więc życząc Wam smacznego jajka i pogodnych, rodzinnych Świąt, udaję się w kierunku kuchni w wiadomym celu! :)











Wesołych Świąt!
Happy Easter!
Frohe Ostern!

Tuesday 30 March 2010

czas leci / time flies

wiosenna torpeda wystartowała pełną parą, co widać na poniższych fotografiach
(dziś 30 marca 2010, przedpołudnie, Bielany)...


wczoraj w tym miejscu jeszcze nic nie było. w nocy popadał deszcz i proszę...



jesienne zapasy wiewiórki, chyba się już nie przydadzą, wiosna w rozkwicie...



wczoraj była tu kupka suchych liści, dziś pojawiła się dość spora gromadka winniczków...

dziś za sprawą promieni słonecznych ruszyły z impetem zielone kończyny drzew...


już za chwilę z tych nieporoznych pączków wyłoni się królowa wiosennych parków - forsycja!


nie wiem co będzie jutro, natura narzuciła mi niezłe tempo!

stokrotki i inne / daisies and others

a wczoraj widziałam pierwsze kwitnące stokrotki i odkryliśmy z Jaromirem kolejną łączkę krokusów na pobliskim skwerze. i jeszcze tysiące zielonych pąków wszędobylskich bzów. kasztanowce też już prawie gotowe żeby wystrzelić zielonym listowiem. nieśmiało pączkuje forsycja. pierwszy w tym roku trzmiel zderzył się z szybą naszego kuchennego okna. i jestem pewna, że widziałam dwa motyle rusałka pokrzywnik albo osetnik. ostrożnie! uważajcie, bo lada dzień nastąpi wielkich wybuch zieleni! bum! na wszelki wypadek przygotujcie się... mam na myśli sprzęt fotograficzny!









Monday 29 March 2010

świąteczne przygotowania / Eastern preparations

bardzo lubię czas przedświatecznych przygotowań. wyjmuję z szafy segregator z przepisami, archiwalne wydania kwietniowej Kuchni, wyciągam zeszyty z notatkami, skrzętnie pochowane karteluszki ze sprawdzonymi przepisami na zakwas na żurek (to już ostani dzwonek by go przygotować), pasztet czy ciasta. rozkładam te wszystkie moje skarby na dużym stole i komponuję menu na tegoroczne święta. w zasadzie zestaw potraw jest niezmienny od lat (z małymi modyfikacjami od czasu do czasu dla urozmaicenia), to jest od czasu kiedy zostałam panią własnego domu i na mnie spoczął miły obowiązek dogadzania podniebieniom naszej pięcioosobowej rodziny. w tym roku do stołu dołączy najmłodszy skrzat - Jaromir. do tej pory smakował swoje dziecięce specjały, lecz w teraz przyszedł czas na zmianę menu i zakosztowanie nowych smaków. dlatego komponowanie Świątecznego Menu 2010 jest szczeólnie ważne w tym roku. będzie domowy pasztet i pieczony schab z morelami, masa jajek w różnych wariantach, nie zabraknie tradycyjnego domowej roboty żurku z białą kiełbasą i oczywiście ciasta, ciasta, ciasta! te chyba najbardziej lubię przygotowywać, zwłaszcza kolorowe mazurki. do ulubionych wypieków w naszym domu należą serniki, mazurek kajmakowy i mazurek śliwkowy. dziś podzielę się z Wami moimi przepisami na ulubione mazurki.






Mazurek z kajmakiem (ten ze zdjęcia powyżej)
Składniki na ciasto:
300 g mąki krupczatki
200 g miękkiego masła
120 g cukru
5 ugotowanych i przetartych przez sito żółtek
1 laska wanilii
1 żółtko do smarowania ciasta
Składniki na kajmak:
0,5 l niesłodzonego mleka skondensowanego
400 g cukru pudru
1 laska wanilii
100 g masła
lub wersja dla leniwych: 400g gotowej masy kajmakowej
Do dekoracji:
płatki migdałów
kandyzowana skórka pomarańczowa
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Formę wysmarować masłem.
Mąkę krupczatkę przesiać przez sito i posiekać na stolnicy z masłem. Dodać cukier, 5 ugotowanych i przetartych przez sito żółtek oraz wanilię z jednej laski. Ciasto zagnieść, przykryć ściereczką i odstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie schłodzonym ciastem wylepić kwadratową formę o wymiarach 21 x 21 cm (mierząc spód formy). Z małego kawałka ciasta uformować cienkie ruloniki i wylepić nim boki formy. Wierzch ciasta i boki posmarować roztrzepanym żółtkiem. Wstawić ciasto do piekarnika i piec w średnio nagrzanym piekarniku przez około 25 - 30 minut, aż nabierze złotawego koloru.
Na kajmak na wolnym ogniu gotować niesłodzone skondensowane mleko wymieszane z cukrem pudrem i wanilią z jednej laski. Podczas gotowania mieszać, gdyż masa może się przypalić. Gotować do chwili, aż kropla masy upuszczona na talerzyk nie rozpłynie się. Masę kajmakową ostudzić i utrzeć na jednolitą masę dodając 100g masła. Posmarować nią upieczony kruchy placek i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową i płatkami migdałów.
000
Mazurek śliwkowy
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
25 dag margaryny + 2 łyżki do wysmarowania formy
3/4 szklanki cukru
1 jajko + 1 jajko do wysmarowania ciasta
3-4 łyżki pokrojonych w paski suszonych śliwek
szczypta soli
Do dekoracji:
4 łyżki dżemu śliwkowego
10-12 wyłuskanych orzechów włoskich
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Formę do pieczenia wysmarować margaryną.
Mąkę przesiać z solą, wymieszać z cukrem i posiekać z zimną margaryną. Dodać jajko oraz śliwki i szybko zagnieść ciasto.
Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć na dnie formy. Z reszty ciasta uformować wałeczki, kilkoma obramować brzegi mazurka, a z pozostałych ułożyć na wierzchu ciasta kratkę. Wszystkie wałeczki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 10 minut. Następnie wyjąć ciasto z piekarnika i wypełnić okienka kratki dżemem i dalej piec jeszcze 15 minut. Po upieczeniu mazurka ułożyć na dżemie w każdym kwadraciku kratki połówki orzechów włoskich.
Smacznego!

Saturday 27 March 2010

mamma mia!

mamma mia dawno się tak nie bawiłam! świetna muzyka Abby, niesamowita Meryl Streep i gorąca Grecja! zabójcza dawka energii na kolejny tydzień! polecam!

moje ulubione kadry z filmu Mamma Mia!

Thursday 25 March 2010

pomysł na jajko / ideas + eggs

dziś w Pracowni Świątecznych Pomysłów pomysł na elegancką zwieszkę - jajko. potrzebne będą wydmuszki, kolorowa bibuła, wstążka z rafii, koraliki i kordonek. najwięcej pracy zajmie nam wykonanie wydmuszek (chyba każdy wie, jak się je robi!). uważajcie, żeby na napić się surowych białek i nie uszkodzić cienkich, delikatnych skorupek! można też użyć gotowych styropianowych form, ale ja wolę naturalne elementy. gdy wydmuszki będą gotowe (wysuszcie je, aby resztki białka nie zniszczyły Waszej dalszej pracy!!!), owińcie je kolorową bibułą wyciętą w kwadraty o odpowiednio większym rozmiarze od wielkości wydmuszek. przez powstałe wcześniej w obu końcach skorupek otworki przeciągnijcie odpowiedniej długości nitkę/kordonek. na jednym końcu nitki nawleczcie koraliki i zawiążcie supełek. na drugim końcu zawiążcie pętelkę. następnie końce bibuły należy zebrać w pęczek na wierzchołku wydmuszki i przewiązać kokardką z rafii. elegancka wielkanocna zawieszka gotowa!





miłego dnia!

Wednesday 24 March 2010

ćwicz uważność / practice mindfulness

wychodzę z domu by ćwiczyć... uważność. esencję bycia tu i teraz. wychodzę ćwiczyć więź z samym sobą, z naturą... gdziekolwiek jesteś, bądź! właśnie teraz jest idealny moment na takie praktyki. natura sama podsuwa nam stosowną scenerię do naszych zmagań z uważnością. swoje ćwiczenia rejestruję aparatem fotograficznym. wracam do domu szczęśliwa i radosna!








więcej zdjęć z ćwiczeń tutaj!

Tuesday 23 March 2010

koszulka dla... / T-shirt for...

dziś w naszej Pracowni Filcowych Prezentów pojawiły się nowe, kolorowe, filcowe, wielkanocne koszulki dla... zmarzniętych pisanek, kraszanek, jednym słowem dla jajek! rozmnożyły się nam jak króliki, zresztą sami popatrzcie! żółta, turkusowa, amarantowa! na razie jest ich 3, ale będzie więcej!











ciąg dalszy świątecznych inspiracji już wkrótce!

świąteczne pocztówki / Easter postcards

tym razem na Święta Wielkanocne przygotowaliśmy fotopocztówki z udziałem Bartosza, Jaromira i ludowych, drewnianych pisanek (moich ulubionych ozdób świątecznych!) zabawie nie było końca, a ja tylko naciskałam spust migawki. w kilka chwil powstały wesołe świąteczne pocztówki.






świątecznych inspiracji c.d.n.

Monday 22 March 2010

pora na... / it's time for...

do świąt wielkanocnych zostało mniej niż dwa tygodnie, najlepsza więc pora rozpocząć produkcję świątecznych kartek i ozdób! dzięci chętnie pomagają i bez dłuższego namawiania uczestniczą w pracach domowej manufaktury świątecznych prezentów. wystarczy mieć dobry pomysł, a reszta robi się sama! a więc do dzieła!

Sunday 21 March 2010

♥♥♥ weekend


11 lat temu w pierwszy dzień wiosny,
gdy za oknami nieśmiało zakwitały krokusy
oświadczył mi się pewien mężczyzna.
przyjęłam jego serce i mam je do dziś!

Saturday 20 March 2010

wreszcie wiosna !!! / finally spring !!!

i wreszcie przyszła wiosna!
bosa i radosna!



jak śpiewał Marek Grechuta:
Dzisiaj rano niespodzianie zapukała do mych drzwi
Wcześniej niż oczekiwałem przyszły te cieplejsze dni
Zdjąłem z niej zmoknięte palto, posadziłem vis a vis
Zapachniało, zajaśniało wiosna, ach to ty
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty!

Friday 19 March 2010

ust korale / red lipstick day

Patrycja vel Trufla miała świetny pomysł, który rozruszał kobietki na blogach. pobiegły do perfumerii uzbroić swoje kosmetyczki w karminową amunicję szminek i pomadek różnej maści. a potem stanęły przed lustrem ze szminką i aparatem w dłoni... i zaczęła się prawdziwa zabawa. jeśli, któraś z Was jeszcze się nie przyłączyła do projektu pod tytułem Dzień Czerwonej Szminki, to najwyższa pora coś z tym tematem zrobić! spieszcie się, czasu jest niewiele (termin nadsyłania zdjęć mija 28 marca!!!). wszak chodzi o nas, o kobiecość, o przyjemność, o piękno i urodę w jednym!

a to taki mój fotokolaż poza konkursem,
żeby zachęcić do udziału w projekcie wszystkie niezdecydowane!

Wednesday 17 March 2010

moje słońce / my sun

nie szukam...
słońca za oknem na niebie,
nie szukam
słońca w pomarańczach,
nie szukam
słońca w kalendarzach,
nie szukam słońca, bo mam Ciebie!









wiecej zdjęć z sesji z moim słońcem znajdziecie tutaj!